Als woningeigenaar in Nederland heb je te maken met een woning dat veel te verduren heeft. De seizoenen in Nederland wisselen elkaar in rap tempo af en brengen elk hun eigen (soms extreme) weersomstandigheden met zich mee. Na een heftige regenbui kan de kou het water op je dak doen bevriezen, waarna enkele maanden later de zon zorgt voor een tempratuur van boven de veertig graden op het dak. Kortom, het is van belang om je dak optimaal te beschermen om een lange levensduur te garanderen en narigheden aan je dak te voorkomen!

In dit blog van Gerrits Daktechniek geven wij je graag enkele tips hoe jij je dak in topconditie houdt!

1. Dakinspectie
Het zal je niet verbazen, maar ‘meten is weten’. In het geval van je dak betekent dit dat je het dak minimaal twee maal per jaar moet controleren op de staat van het dak. Denk hierbij aan het controleren van de dakpannen, de dakgoot en de staat van de dakbekleding.

Bij het controleren van dakpannen let je op hoe de dakpannen liggen. Een loszittende dakpan kan voor gevaarlijke situaties zorgen voor mensen, dieren en objecten. Ook controleer je of wellicht enkele dakpannen gebarsten zijn door de wisseling in temperatuur. Een gebarsten dakpan zorgt ervoor dat het vocht onder de laag dakpannen kan komen en via daar de rest van de dakconstructie aan kan tasten. Als laatste controleer je het dak op mate van vervuiling. Het is bekend dat mossen en algen een negatief effect hebben op de Nederlandse daken. Ze worden minder vochtwerend en kunnen op lange termijn zorgen voor scheuren die verder uitzetten.

Wanneer je merkt dat het dak ernstig vervuild is, wordt het zaak het dak zo snel mogelijk te reinigen om toekomstige kosten te voorkomen. Gebarsten en loszittende dakpannen dien je tevens zo snel mogelijk te vervangen om bovengenoemde redenen.

2. Dak coaten
Het is mogelijk je dak te voorzien voor een beschermende, waterafstotende laag. Deze coating zorgt ervoor dat vocht minder lang op het dak blijft hangen en mossen en lagen langdurig geen kans krijgen om op het dak te groeien. Het impregneren van je dak zorgt voor een langere levensduur, al blijft het zaak na elke najaarsstorm goed het dak te controleren op loszittende dakpannen en overige beschadigingen. Door het dak te impregneren bespaar je op reguliere dakreinigings kosten. Kortom, het impregeren van je dak zorgt voor het besparen van kosten op de lange termijn en een dak dat langdurig in topconditie verkeerd!

3. Zorg voor het juiste dakmateriaal
Goedkoop is duurkoop, is een oud Nederlands gezegde die helaas maar al te vaak op gaat. Een aantal keer per jaar worden wij gevraagd om daken te herstellen die door andere partijen tegen een laag tarief zijn opgeleverd. Dit is te merken aan de kwaliteit van de werkzaamheden (openstaande naden), maar ook de materialen die gebruikt zijn. Wij raden aan om platte daken te voorzien van Bitumen dakbedekking.
Bitumen dakbedekking kenmerkt zich doordat het waterdicht is, ijzersterk, bestand is tegen chemische stoffen en een grote kleefkracht heeft. Door deze eigenschappen is het nog steeds een veel gevraagd en betrouwbaar materiaal voor Nederlands platte daken. 

4. Vergeet de dakgoot niet!
De dakgoot is een van de meest kwetsbare plekken van de dakconstructie. Een goed functionerende dakgoot zorgt voor een goede afvoer van vocht en vuil vanaf het dak. Zoals jij je kunt voorstellen kan lang niet al het vuil afgevoerd worden via de dakgoot en kan na een paar seizoenen de bladeren, takken en zelfs vuurwerkresten een blokkade vormen in de dakgoot. Het gevolg is water dat lang blijft staan wat de constructie van het dak kan aantasten maar ook ergere gevolgen zoals een doorgezakte dakgoot of daklekkage kan hebben.

Zorg dan ook voor een periodieke reiniging van de dakgoot. Wanneer je zelf liever niet op grote hoogtes werkt, raden wij je aan dit aan een expert over te laten.

5. Gerrits Daktechniek is de specialist op het gebied van dakonderhoud!
Wil je onderstaande tips graag toepassen maar heb je geen idee hoe je dit het best kunt aanpakken? Geen nood! Gerrits Daktechniek is de specialist op het gebied van dakonderhoud met meer dan 10 jaar ervaring en meer dan 100 tevreden klanten die je voor gingen!

Wij helpen je graag met professioneel advies over het onderhouden of vervangen van je dak. Vraag een vrijblijvende offerte bij ons aan of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

× Dakdekker nodig?